Μάρτυρας θυελλωδών αιώνων – Το ανακαινισμένο παλάτι του Sándor παραδόθηκε πριν από είκοσι χρόνια

Μετά την εκδίωξη των Τούρκων, στρατιωτικές κατασκευές ανεγέρθηκαν στην πλατεία Szent György στο Budavár. χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τα τέλη του αιώνα. Ο κόμης Sándor Vince (1766–1823), αυτοκρατορικός και βασιλικός θαλαμοφύλακας, τα αγόρασε στο θησαυροφυλάκιο το 1803 για να χτίσει το δικό του παλάτι στην τοποθεσία τους. Δεν έχουν διασωθεί αξιόπιστα στοιχεία για την ταυτότητα του αρχιτέκτονα, αλλά τα σχέδια πιθανότατα έγιναν από τον Johann Aman της Βιέννης ή τον Mihály Pollack. Είναι επίσης κατανοητό ότι και οι δύο εργάστηκαν σε αυτό: ο Aman, ο οποίος ήταν επικεφαλής του αρχιτεκτονικού δικαστηρίου στη Βιέννη, ένας πολύ σεβαστός επαγγελματίας, συμμετείχε στην ανάπτυξη της βασικής ιδέας, και ο Pollack ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή, και ήταν επίσης μπορεί να διακοσμήσει το εσωτερικό.

Than Mór: Portrait of Mihály Pollack (πηγή: Ψηφιακή βιβλιοθήκη του Ουγγρικού Μουσείου)

Οι στρατώνες πρέπει να ήταν σε καλή κατάσταση, καθώς δεν κατεδαφίστηκαν ολοσχερώς και οι τοίχοι τους χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του ανακτόρου. Το κτίριο, με ακανόνιστη ορθογώνια κάτοψη και προσανατολισμό βορρά-νότου, οργανώνεται γύρω από μια κεντρική αυλή. Η βόρεια (με θέα στο μοναστήρι των Καρμελιτών) και η νότια (πιο κοντά στο βασιλικό ανάκτορο) πτέρυγες ήταν νεόκτιστες, οι δύο μακρύτερες περιβάλλουν τους τοίχους των στρατώνων. Η κύρια είσοδος άνοιγε στο μέσο της νότιας πρόσοψης, η οποία οδηγούσε σε μια μακριά πόρτα απέναντι από την αυλή. Οι είσοδοι στις δύο πλευρικές πτέρυγες ήταν παρόμοιας διάταξης. Τα δύο επίπεδα του κτιρίου συνδέονταν με κυκλική κύρια σκάλα στο εσωτερικό άκρο της πύλης, αλλά υπήρχε και σκάλα στην ανατολική και δυτική πτέρυγα. Ένας δεύτερος όροφος χτίστηκε στην πλευρά του Δούναβη, έτσι το σύστημα μάζας του κτιρίου δεν ήταν εντελώς συμμετρικό.

Κάτοψη του ισογείου του παλατιού Sándor (πηγή: Ουγγρικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής)

Αυτό δεν φαινόταν στις όψεις, χαρακτηριζόταν από την τέλεια συμμετρία, που τον 19ο αι. Είναι χαρακτηριστικό του κλασικιστικού στυλ που καθόρισε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Το κτίριο έχει οριζόντιο προσανατολισμό, το ισόγειο και ο όροφος χωρίζονται με γείσο και κλείνουν στο πάνω μέρος από ένα κύριο γείσο. Τα παράθυρα του επάνω ορόφου έχουν τοποθετηθεί με πλαστική προεξοχή για τα φρύδια που περικλείει πολλά ανοίγματα με συγκεκριμένη σειρά. Η περίσσεια της μονοτονίας προστατεύεται από τα εναέρια κατακόρυφα διαχωριστικά στοιχεία: τα ελαφρώς προεξέχοντα τμήματα των τοίχων (ριζαλίτ) στα δύο άκρα της δυτικής πρόσοψης οριοθετούνται από μεγάλους πυλώνες τοίχου (παραστάδες) που καλύπτουν και τα δύο επίπεδα του κτιρίου. Η κύρια πρόσοψη με νότιο προσανατολισμό είναι πιο κοντή, επομένως δεν χρειαζόταν κάθετη άρθρωση, παρά μόνο το risalit στη μέση, το τριγωνικό τύμπανο που επιστέφει την κορυφή και οι πυλώνες και οι κίονες παραταγμένοι μπροστά από το ισόγειο, που στηρίζουν ολόκληρο το μήκος της πρόσοψης.

Το παλάτι Sándor φαίνεται από την οδό Szent György (φωτογραφία: Péter Bodó / pestbuda.hu)

Η βασική ιδέα του κλασικισμού ήταν η ανάμνηση του αρχαίου ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, και ως εκ τούτου οι κίονες αντιπροσωπεύουν τη σειρά των ελληνικών δωρικών κιόνων και η διακόσμηση του χείλους ταιριάζει επίσης σε αυτήν. Τα πιο μοναδικά στολίδια του κτηρίου, από την άλλη, είναι τα ανάγλυφα: κάτω από το τύμπανο της κύριας πρόσοψης διακρίνονται ένα και δύο μακρόστενα έργα συνδεδεμένα με το χείλος της ζώνης της δυτικής πρόσοψης. Εξυμνούν το ταλέντο του Βαυαρού γλύπτη Anton Kirchmayer και αναπαριστούν μυθολογικές και ιστορικές σκηνές: στη μεγαλύτερη πλευρά είναι το Φεστιβάλ Ελικώνα στα αριστερά και στα δεξιά η θριαμβευτική πομπή της Αφροδίτης. Οι φιγούρες απεικονίστηκαν από τον καλλιτέχνη σε ελληνική διάταξη και ενδυμασία γνωστή από την ελληνική τέχνη. Αυτά τα έργα τέχνης σκαλισμένα σε γκρίζα πέτρα ξεχωρίζουν στη λευκή γύψινη πρόσοψη, όπως και οι γιρλάντες πάνω από την κύρια είσοδο και στο πλάι της πλαϊνής πρόσοψης. Οι τελευταίοι μάλιστα έχουν κρυφές μάσκες που συνηθίζονται στην ελληνική τέχνη. Στην επιφάνεια του τυμπάνου της κύριας πρόσοψης υπάρχει έτος παράδοσης με ρωμαϊκούς αριθμούς: MDCCCVI, δηλαδή 1806.

Η κύρια πρόσοψη του κτιρίου (φωτογραφία: Péter Bodó / pestbuda.hu)

Ωστόσο, πίσω από τη λιτά διακοσμημένη πρόσοψη, που εκπέμπει αξιοπρέπεια, κρύβεται ένα εντελώς διαφορετικό εσωτερικό. Ήδη ο θόλος της πόρτας ήταν πυκνά διακοσμημένος με κασέτες με μοτίβο λουλουδιών, αλλά το πιο εντυπωσιακό μέρος ήταν ο πρώτος όροφος της νότιας πτέρυγας: εδώ δημιουργήθηκε μια περίτεχνη σειρά δωματίων, που αρχικά αντανακλούσε τη δύναμη των Κόμηδων του Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με μια περιγραφή του 1822, το παλάτι ήταν επενδεδυμένο με πολύχρωμα δωμάτια: μια λευκή μαρμάρινη αίθουσα, μια αίθουσα με κίτρινη επένδυση, μια αίθουσα υποδοχής με πράσινο ντραπέ, ένα σαλόνι με κόκκινο ντραπέ, μια αίθουσα παιχνιδιών από μπλε και κίτρινο μετάξι και μια αίθουσα με γκρι κουρτίνες. ., το οποίο είναι διαμορφωμένο σαν τούρκικη σκηνή, και μια μεγάλη αίθουσα με χρυσά σκαλίσματα στην οροφή. Επίσης με αντιπροσωπευτικό σκοπό κατασκευάστηκε μια διώροφη βεράντα στο νότιο τμήμα της πτέρυγας που βλέπει στον Δούναβη, στον όροφο της οποίας άνοιγε μια έξοδος από το σαλόνι του κόμη.

Count Sándor Móric, το άλογο του διαβόλου (πηγή: wikipedia.org)

Αυτός ο πλούτος των χρωμάτων έδειχνε επίσης ότι ο Βινς δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε άντρας. Καταγόταν από ευγενή οικογένεια – αν και μόνο στον πατέρα του, Antal Sándor, δόθηκε ο τίτλος του κόμη – ωστόσο συχνά έκανε εμετό για κοινωνικές προσδοκίες. Για παράδειγμα, το να πηγαίνει στο θέατρο δεν ήταν μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου, επισκεπτόταν το Théâtre du Château δίπλα στο παλάτι του – το πρώην μοναστήρι των Καρμελιτών – κάθε βράδυ και συνέδεε τα δύο κτίρια με έναν στεγασμένο διάδρομο, ώστε να μην πρέπει να βγούμε στο δρόμο. Το ότι τοποθέτησε έναν στάβλο στο ισόγειο δεν ήταν άσχετο, πόσο μάλλον τα ιππικά ακροβατικά του γιου του Μόριτς. Ο πατέρας, που έγινε διάσημος ως θεραπευτής του διαβόλου, ανέλαβε τον έλεγχο της οικογένειας μετά το θάνατο του πατέρα του το 1823 και φρόντιζε σχεδόν τα πάντα έφιππος: έτσι κυκλοφορούσε στο σπίτι του, αλλά συχνά επισκεπτόταν. Παρά τις ασυνήθιστες συνήθειές του, ήταν δημοφιλής στην κοινωνική ζωή, την οποία πρόσθεσε προσφέροντας έσοδα έξι μηνών από τα κτήματά του για την κατασκευή της Γέφυρας των Αλυσίδων.

Ο ιππότης του Κόμη του Σάντορ στο ανάγλυφο κάτω από το τύμπανο (φωτογραφία: Péter Bodó / pestbuda.hu)

Ο Sándor Móric πούλησε το παλάτι το 1831 στην οικογένεια του κόμη Pallavicini, ο οποίος το είχε στην κατοχή του για σχεδόν μισό αιώνα με περισσότερο ή λιγότερο μεγάλες διακοπές. Μετά την Επανάσταση και τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, μεταξύ 1851 και 1856, ο Αρχιδούκας Άλμπρεχτ ίδρυσε εκεί την κατοικία του και από το 1867, μετά από συμβιβασμό, νοικιάστηκε στην Πρωτοβουλία μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Gyula Andrássy. Αργότερα, ο Miklós Ybl, ο πιο διάσημος αρχιτέκτονας της εποχής, ανατέθηκε να αναδιαμορφώσει τους εσωτερικούς χώρους. Τελικά ανελήφθη από το κράτος το 1874 μέσω μιας συναλλαγής ανταλλαγής με την οικογένεια Pallavicini, στην οποία οι θαμώνες της Λεωφόρου 98 (σήμερα Andrássy út) δόθηκαν στους θαμώνες.

Βεράντα με θέα στον Δούναβη (φωτογραφία: Péter Bodó / pestbuda.hu)

Ο Ybl εργάστηκε επίσης στο κτίριο στις δεκαετίες του 1870 και του 1880: το 1875, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Kálmán Tisza, δημιουργήθηκε ένα λεγόμενο δωμάτιο ταπισερί (με μπλε τοίχους) και ένα δωμάτιο που έφερε το όνομα της Μαρίας Θηρεσίας (με κόκκινους τοίχους). χτίστηκε σύμφωνα με τα σχέδιά του. Μια δεκαετία αργότερα, η πλευρά που βλέπει στον Δούναβη έγινε χώρος εργασίας, καθώς το ωδείο κατεδαφίστηκε για να αντικατασταθεί με μια βεράντα σε κολόνες από χυτοσίδηρο. Οι ανακατασκευές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων: το 1927-1928, η ιδέα του Rezső Hikisch υλοποιήθηκε και οι δύο γείτονες της αίθουσας των κατόπτρων, η γωνιακή αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου και η υπουργική αίθουσα αναμονής μετατράπηκαν σε νέο – αυτοκρατορικό στιλ, με όμορφα ένθετα παρκέ δάπεδα στο Salon dit Rond. Το μόνο που έχει αλλάξει στην πρόσοψη είναι ότι στη βόρεια πτέρυγα υπάρχει και ανάγλυφο του Αγίου Γεωργίου, φιλοτεχνημένο από τον Sigismund Strobl από το Kisfaludi.

Ένθετο παρκέ δάπεδο του Salon Rond (πηγή: Γραφείο Προέδρου της Δημοκρατίας)

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν γλίτωσε ούτε αυτό το κτίριο, υπέστη τρομερές ζημιές κατά την πολιορκία: το νοτιοδυτικό τμήμα κατέρρευσε ολοσχερώς και κατέρρευσε και το δάπεδο της κύριας πρόσοψης. Μετά από αυτό έγιναν μόνο συντηρητικές αποκαταστάσεις και κατεδαφίστηκε και ο δεύτερος όροφος της πτέρυγας του Δούναβη, που προκάλεσε ασυμμετρία, καθώς και η βεράντα με θέα στον ποταμό. Κατά τη διάρκεια του σοσιαλισμού, το σταθεροποιημένο κτίριο, όπως το Βασιλικό Παλάτι, θα είχε χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς, πρώτα από το Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας και μετά από το Ουγγρικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής, αλλά τίποτα από αυτά δεν συνέβη, ήταν απλώς μια αποθήκη μουσείου. Οι προσόψεις δεν ξαναχτίστηκαν μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980, κάτι που διευκόλυνε επίσης η δημοσίευση το 1983 σχεδίων από τα αρχεία της οικογένειας Pallavicini που έδειχναν την κατάσταση του κτηρίου του 1817.

Το Hall of Mirrors είναι το μέρος για τις τελετές (πηγή: Γραφείο Προέδρου της Δημοκρατίας)

Η πλήρης αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού, σχεδιάστηκε από τον Ferenc Potzner το φθινόπωρο του 2000 και ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2002, πριν από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής, το XIX. αιώνα, αντιπροσωπευτικά δωμάτια ξαναχτίστηκαν σε στυλ νεοαυτοκρατορίας μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων. Το Snow-White Round Salon, το Blue Reception Salon, το Red Salon, το Rococo Hall of Mirrors και μια σειρά από μικρότερα αλλά όμορφα επιπλωμένα κτίρια χρησιμοποιούνται από το Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας από το 2003. αιώνα, είναι γνωστό αποκατέστησε έναν ρόλο αντάξιο της κεντρικής του θέσης.

Εικόνα έναρξης: Η κύρια πρόσοψη του παλατιού Sándor (φωτογραφία: Péter Bodó / pestbuda.hu)

Mariya Makarova

"Τυπικός τηλεοπτικός νίντζα. Λάτρης της ποπ κουλτούρας. Ειδικός στο Διαδίκτυο. Λάτρης του αλκοόλ. Καταθλιπτικός αναλυτής. Γενικός λάτρης του μπέικον."

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.